Kurvitsa lemmik

Pyrus ´Kurvitsa lemmik´

Sordi aretas A.Kurvits 1948.a.

Pirnid saavad tarbimisküpseks oktoobris. Need koristatakse septembri lõpus. Viljad säilivad kuni 4 nädalat. Seega on antud juhul tegemist sügispirniga. Pirnid on piklikud, roheka või kollaka värvusega. Päikese käes olnud viljadel esineb laiguna puna või punaseid peeneid triipe. Viljaliha on väga maitsev, ilma kivisrakkudeta. Pirnidel on tuntav maitsenüanss, mille kaudu saab seda pirni teiste seast maitsmise kaudu ära tunda. Viljad sobivad ka kompoti valmistamiseks.

Puu on mõõduka suurusega. Kipub karmimal talvel saama kannatada. Jahedal suvel ei pruugi pirnid jõuda valmida - nende maitse ei parane ka säilitamisel. Mainuitud 2 puudust pole viimastel aastatel avaldunud - pirnid on ammu enne külmade tulekut valmis saanud (ning kuna on tegemist väga maitsvate pirnidega, siis on nad enne ära söödud, kui neid saanuks järelvalmimisele sättida) ja puud pole talviti 2015...2020 vähimalgi määral kannatada saanud. Meie väheldase pirnide kollektsiooni seas on ´Kurvitsa lemmik´ kõige varasem õitseja. Temast pisut hiljem avab oma õied ´Pamjati Zegalova´, ´Tšizovskaja´ ja seejärel ka ´Pepi´. Loogilise järeldusena peaksid nimetatud pirnisordid olema üksteisele tolmeldamisel abiks.