Antoonovka ka Antonovka
Vana
vene sort, mis liigitatakse talisortide hulka, kuigi käitub sügisõunana.
Õunad koristatakse septembris, saavad tarbimisküpseks oktoobri lõpus ja säilivad
kuni jaanuari lõpuni. Antonovka säilitusruumi temperatuur peaks olema +40 C. Õunad suured, 110…150 g. Õunad valkjasrohelised kuni
valkjaskollased, ilma punata. Viljaliha valge, teraline, mahlane. Omapärane
iseloomulik magushapu maitse ja selgelt äratuntav lõhn.
Sobivad
hästi kisselliks, kompotiks, pirukate täidiseks, mahlaks. Loetakse parimaks
marmelaadi valmistamiseks sobivaks õunaks. Köögis ei ole talle
võistlejat ligilähedalegi pakkuda. Kuivatamiseks ja keediseks eriti ei sobi.
Samas
ei maksa arvata, et Antonovka töötlemata kujul süüa ei sünniks.
Võta üks korralik kollane ladvaõun ja proovi! Võrratu
lõhn koos erilise maitsenüansiga garanteerib korraliku kaifi. Teist
õuna sa vaevalt et enam haugata tahad - Antonovka ladvaõunad on
sedavõrd suured, et ühest piisab küllaga.
Puud on tugevakasvulised, väga külmakindlad, võrasse võib pookida õrnemaid sorte.
Tema seemikuid kasutatakse ka pookealusena külmakindla juurestiku ja tüve saamiseks.
Väga saagikas, hakkab varakult kandma, vanadelt puudelt on saadud kuni 300 kg
õunu. Üldse väga pikaealine ja "pensionieaski" endiselt
saagirohke. Kasvukoha suhtes vähenõudlik, eelistab raskemaid muldasid, ei haigestu
reeglina kergesti.
On paljudele sortidele heaks tolmuandjaks. Temale annavad tolmu "Liivi Sibulõun", "Valge Klaarõun", "Tartu Roosõun".
Antonovka kipub moodustama laiuva võra.
Võraharude alumised osad laasuvad varakult ja viljad moodustuvad
võra välispinnale. Võra korrigeerimiseks seda harvendatakse
ja kärbitakse. Kärpimise käigus lühendatakse noori juurdekasve
1/4 kuni 1/3 võrra. Katteokste kärpimine sunnib ka rõngasoksi
ja viljapiike õunu kandma. Ülemääraselt tihedast võrast
lõigatakse sisemisi oksi tervikuna välja. Harvendamine parandab
valgustingimusi võra sees, järelikult annab puu maitsvamaid õunu.
![]() |
Esireas
keskel olev ´Antonovka´ on saanud suvel rahulikult päevitada
ja nii ongi ta teistest jumekam.
|